Suomen asuntomarkkinat 2024 ja sen ennuste

Suomessa asuntomarkkinat ovat olleet kasvussa viime vuosina, mutta vuonna 2023 kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa laskuun. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat koko maassa keskimäärin 2,5 prosenttia vuonna 2023. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat hieman enemmän, noin kolme prosenttia.

Asuntomarkkinoiden laskuun vaikuttavat useat tekijät, kuten nousevat korot, heikentynyt taloustilanne ja Ukrainan sota. Korkojen nousu tekee asuntolainojen lyhentämisestä kalliimpaa, mikä vähentää ostajien ostovoimaa. Heikentynyt taloustilanne heikentää ihmisten luottamusta tulevaisuuteen ja voi johtaa siihen, että ihmiset ovat varovaisempia tekemään suuria hankintoja, kuten asuntojen ostoa. Ukrainan sota puolestaan on aiheuttanut epävarmuutta ja voi vaikuttaa negatiivisesti myös asuntomarkkinoihin.

Asuntomarkkinoiden laskun vaikutukset ovat jo näkyvissä. Asuntojen myyntimäärät ovat vähentyneet ja myyntiajat ovat pidentyneet. Asuntojen hinnat ovat myös laskeneet, mutta tällä hetkellä lasku on vielä maltillista.

Asuntomarkkinoiden ennuste vuodelle 2024

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinoiden lasku jatkuu myös vuonna 2024. Yhdistyksen ennusteen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat koko maassa keskimäärin 1,5 prosenttia vuonna 2024. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat hieman enemmän, noin kaksi prosenttia.

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinoiden lasku alkaa tasaantua vuoden 2025 aikana. Yhdistyksen ennusteen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat koko maassa keskimäärin 0,5 prosenttia vuonna 2025. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat hieman enemmän, noin yhden prosentin.

Asuntojen hinnat eri alueilla

Asuntomarkkinoiden lasku vaikuttaa eri alueisiin eri tavalla. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat yleensä enemmän kuin muualla Suomessa. Tämä johtuu siitä, että pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä on suurta ja tarjonta on vähäistä.

Muilla alueilla hinnat voivat jopa nousta hieman vuonna 2024. Tämä johtuu siitä, että monilla alueilla asuntojen kysyntä on alhaista ja tarjonta on suurta.

Asuntomarkkinoiden vaikutukset

Asuntomarkkinoiden lasku vaikuttaa monin tavoin suomalaiseen yhteiskuntaan. Lasku voi esimerkiksi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat maksamaan enemmän asumisestaan. Tämä voi heikentää ihmisten ostovoimaa ja vaikeuttaa heidän taloudellista tilannettaan.

Asuntomarkkinoiden lasku voi myös johtaa siihen, että asuntojen omistajien varallisuusarvot pienenevät. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti talouskasvuun ja lisätä epävarmuutta yhteiskunnassa.

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus on epävarma. Korkojen nousu ja heikentynyt taloustilanne voivat edelleen vaikuttaa negatiivisesti asuntomarkkinoihin. Ukrainan sodan vaikutukset ovat myös vielä epäselvät.

Jos taloustilanne paranee ja korot laskevat, asuntomarkkinoiden lasku voi alkaa tasaantua jo vuonna 2024. Jos taloustilanne kuitenkin heikkenee entisestään, asuntomarkkinoiden lasku voi jatkua myös pidempään.

Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)
Taikuri (aukeaa koomikkotaikuri.fi sivustolle)
Uusi MobilePay (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Markkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)

2 kommenttia artikkeliin ”Suomen asuntomarkkinat 2024 ja sen ennuste”

Vastaa