Sähkösopimuksen valinta – näin löydät itsellesi parhaan sopimuksen

Sähkösopimus on tärkeä osa jokaisen kotitalouden taloutta. Sähkön hinta voi vaihdella suuresti, joten oikean sähkösopimuksen valinta voi säästää merkittävästi rahaa pitkällä aikavälillä.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki tärkeimmät asiat, jotka tulee ottaa huomioon sähkösopimuksen valinnassa. Otamme myös kantaa siihen, mikä sähkösopimus on paras juuri sinulle.

Sähkösopimusten tyypit

Sähkösopimuksia on olemassa kolmea erilaista tyyppiä:

  • Kiinteähintainen sopimus
  • Pörssisähkösopimus
  • Pakettisopimus

Kiinteähintainen sopimus

Kiinteähintainen sopimus on sellainen, jonka hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä tarjoaa ennustettavuutta ja suojaa sähkön hintavaihteluilta. Kiinteähintaisen sopimuksen hinta on yleensä korkeampi kuin pörssisähkön, mutta se voi olla kannattava vaihtoehto, jos sähkön hinta on nousussa.

Pörssisähkösopimus

Pörssisähkösopimus on sellainen, jonka hinta määräytyy sähkömarkkinoilla. Pörssisähkön hinta voi vaihdella päivittäin, joten se voi olla riskialtis vaihtoehto. Pörssisähkösopimus on kuitenkin yleensä edullisempi kuin kiinteähintainen sopimus, jos sähkön hinta on laskussa.

Pakettisopimus

Pakettisopimus sisältää sekä sähkösopimuksen että esimerkiksi laajakaistan tai matkapuhelinliittymän. Pakettisopimukset ovat usein edullisempia kuin erikseen ostetut palvelut, mutta niissä on myös yleensä sitoutuminen useammaksi kuukaudeksi.

Miten valita oikea sähkösopimus?

Oikean sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

  • Sähkönkulutus
  • Sähkön hinnan ennusteet
  • Henkilökohtaiset mieltymykset

Sähkönkulutus

Ensimmäinen asia, joka kannattaa selvittää, on oma sähkönkulutus. Sähkönkulutuksen voi arvioida esimerkiksi viime vuoden sähkölaskun perusteella. Sähkönkulutus vaikuttaa siihen, kuinka paljon sähkösopimus maksaa.

Sähkön hinnan ennusteet

Sähkön hinta voi vaihdella suuresti. Ennen sähkösopimuksen tekemistä kannattaa tutustua sähkön hinnan ennusteisiin. Näin voit arvioida, onko kiinteähintainen sopimus vai pörssisähkösopimus sinulle parempi vaihtoehto.

Henkilökohtaiset mieltymykset

Jotkut ihmiset haluavat ennustettavuutta ja turvaa, kun taas toiset haluavat säästää rahaa mahdollisimman paljon. Jos haluat ennustettavuutta, kiinteähintainen sopimus voi olla sinulle paras vaihtoehto. Jos taas haluat säästää rahaa, pörssisähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Sähkösopimusten vertailu

Suosittelemme, että vertailet eri sähköyhtiöiden sähkösopimuksia ennen päätöksentekoa. Sähkösopimusten vertailuun on olemassa useita verkkopalveluita, jotka helpottavat vertailutyötä.

Sähkösopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen on yleensä helppoa. Sähkösopimuksen irtisanomisaika on yleensä 14 päivää.

Loppupäätelmät

Sähkösopimuksen valinta voi olla haastavaa, mutta se kannattaa tehdä huolellisesti. Oikean sähkösopimuksen avulla voit säästää merkittävästi rahaa pitkällä aikavälillä.

Tässä vielä muutamia vinkkejä sähkösopimuksen valintaan:

  • Vertaa eri sähköyhtiöiden sähkösopimuksia
  • Ota huomioon oma sähkönkulutuksesi
  • Tutustu sähkön hinnan ennusteisiin

2 kommenttia artikkeliin ”Sähkösopimuksen valinta – näin löydät itsellesi parhaan sopimuksen”

Vastaa