Poliisi muistuttaa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä, valvoo järjestystä ja turvaa uutena vuotena

Helsingin poliisi valvoo näkyvästi yleistä järjestystä ja turvaa kansalaisia Helsingissä uutena vuotena. Erityistä huomiota kiinnitetään ilotuliteturvallisuuteen.

Helsingin poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta Helsingin keskustassa vuoden vaihtuessa 31.12.2022–1.1.2023. Helsingin kaupunki järjestää tauon jälkeen myös perinteisen uudenvuoden juhlan ilotulituksineen.

– Poliisi pyrkii näkyvällä valvonnalla turvaamaan uuden vuoden häiriöttömän kulun. Jalkaudumme kaduille ja tapahtumapaikoille ja pyrimme ennalta estämään mahdolliset järjestyshäiriöt ja saamaan kiinni mahdollisista rikoksista epäillyt henkilöt, sanoo tilannejohtaja ja komisario Simo Kauppinen.

Erityisesti poliisi tulee kiinnittämään huomiota ja puuttumaan tarvittaessa kansalaisten ilotulitteiden käyttöön. 

– Viime vuonna todistimme useita hyvin vaarallisia tilanteita, joissa ilotulitteita on ammuttu turvallisuudesta piittaamatta, muita ihmisiä, ja jopa poliisia päin, Kauppinen sanoo. 

Poliisi muistuttaakin ilotulitteiden vastuullisesta käytöstä ja vetoaa erityisesti vanhempiin. Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisten haltuun. Vastuu raketeista on aina aikuisella. Alaikäisten hallusta löydetyt ilotulitteet ja räjähteet takavarikoidaan aina. Myös suojalaisien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on nykyään pakollista.

Lisäksi poliisi muistuttaa, että alkoholia saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vanhemmilla on vastuu lasten ja nuorten turvallisesta juhlimisesta.
Jalkautuva nuorisotyö toimii Helsingissä tehostetusti uudenvuoden aattona.

Nuorisotyöntekijät jalkautuvat pääsääntöisesti lähiöissä, kauppakeskuksissa ja asemilla sekä muilla nuorten suosimilla ajanviettopaikoilla, mutta lisäksi muun muassa Kansalaistorin ympäristöön on keskitetty resursseja uudenvuoden tapahtuman ajaksi.

Helsingissä useilla alueilla ei saa ampua omia raketteja

Helsingin pelastuslaitos on rajoittanut ilotulitteiden käyttöä Helsingin kaupungin alueella. Yleisesti ilotulitus on sallittua uudenvuoden aattoillasta klo 18.00–02:00.

Ilotulitteiden ampuminen on kielletty Helsingin ydinkeskustan katualueilla sekä useissa keskustan puistoissa, kuten Vanhassa kirkkopuistossa, Kaivopuistossa, Sinebrychoffin ja Kaisaniemen puistoissa, Esplanadin puistossa sekä Makasiinipuistossa.

Senaatintorin ja Töölöntorin lisäksi ilotulitteiden kielletty Kansalaistorilla ja Kauppatorilla.
Helsingin keskustan ulkopuolella ilotulitteita ei saa ampua ostoskeskusten läheisyydessä, asema-alueilla eikä toreilla.

– Ihmisten turvallisuus on etusijalla. Ilotulitteita ei saa tuoda kaupungin määrittelemille kieltoalueille poliisilain perusteella. Kieltoa rikkoneet ja turvallisuutta vaarantaneet voidaan ottaa kiinni, komisario Kauppinen sanoo. 

Helsingin poliisilaitos toivottaa turvallista uutta vuotta 2023!

Toimi näin, kun ammut ilotulitteita 

1. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02. 

2. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

3. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

4. Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä. 

5. Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja, ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

6. Missään tapauksessa:

  • älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
  • älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
  • älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista
  • älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
  • älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä
  • älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
  • älä harkitsekaan käyttäväsi muita kuin kaupoissa myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista
  • älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten henkilöiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.

7. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.
 

Näin ammut ilotulitteet turvallisesti | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Vastaa