Kissa on kiehtova ja itsenäinen lemmikki, joka tuo iloa ja seuraa monen ihmisen elämään. Kissan hankinta on kuitenkin iso päätös, joka vaatii harkintaa ja perehtymistä. Tässä artikkelissa tarkastelemme kissan hankintaan liittyviä asioita kattavasti ja tarjoamme vinkkejä onnistuneeseen yhteiseloon.
Onko kissa oikea lemmikki minulle?
Ennen kissan hankintaa on tärkeää pohtia, sopiiko kissa omaan elämäntilanteeseen ja olosuhteisiin. Kissa on sitoutuva lemmikki, joka vaatii hoitoa ja huomiota koko elämänsä ajan. Kissan keskimääräinen elinikä on noin 15 vuotta, joten hankinnan on oltava pitkäaikainen.
Lue myös koira-aihe: Siperianhusky
Kissa tarvitsee oman tilansa ja rauhallisia paikkoja, joissa se voi lepäillä ja tarkkailla ympäristöään. Kissan luonteeseen kuuluu myös kiipeily ja raapiminen, joten kotiin on hankittava raapimispuu ja muita kiipeilytelineitä. Kissat ovat myös uteliaita eläimiä, joten ne saattavat tutkia ja sotkea tavaroita. On siis tärkeää varmistaa, että kotieläinten turvallisuus on huomioitu ja arvokkaat tavarat ovat kissan ulottumattomissa.
Kissan omistamiseen liittyy myös taloudellisia vastuita. Kissan ruokinta, eläinlääkärikäynnit, rokotukset ja muut hoitokulut maksavat rahaa. On tärkeää varmistaa, että sinulla on varaa näihin kuluihin koko kissan elämän ajan.
Jos olet valmis sitoutumaan kissan hoitoon ja sinulla on sille sopivat olosuhteet, kissa voi olla sinulle loistava lemmikki. Kissat ovat älykkäitä ja leikkisiä eläimiä, jotka tarjoavat paljon iloa ja seuraa. Ne ovat myös erittäin itsenäisiä, joten ne sopivat hyvin ihmisille, jotka ovat paljon poissa kotoa.
Kissan valinta
Kun olet päättänyt hankkia kissan, seuraava askel on kissan valinta. Voit hankkia kissan kasvattajalta, löytöeläintalosta tai yksityishenkilöltä.
Kissanpennun hankkiminen kasvattajalta on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietyn rotuisen kissan ja tiedät kissan taustan. Kasvattajan vastuulla on kissanpennun sosiaalistaminen ja perushoito.
Löytöeläintaloista löytyy monenikäisiä ja -rotuisia kissoja, jotka etsivät kotia. Löytökissan hankkiminen on hyvä teko ja se voi olla myös edullinen vaihtoehto. Löytökissat ovat usein jo tottuneet ihmisiin ja elämään kodissa.
Yksityishenkilöltä voi myös löytää sopivan kissan. Varmista kuitenkin, että kissa on terve ja sen tausta on tiedossa.
Kissan valinnassa on tärkeää ottaa huomioon oma elämäntilanne ja mieltymyksesi. Jos esimerkiksi olet paljon poissa kotoa, voi olla hyvä hankkia kaksi kissaa, jotta ne pitävät toisilleen seuraa. Myös kissan rotu ja luonne vaikuttavat sopivuuteen. Jotkut kissarodut ovat aktiivisempia ja leikkisämpiä kuin toiset.
Kissan hankinta kotiin
Kun olet valinnut kissan, on aika hankkia sille kaikki tarvittavat tarvikkeet. Tärkeimpiä tarvikkeita ovat:
- Ruokakupit ja vesikuppi
- Kissanhiekka ja hiekkalaatikko
- Raapimispuu
- Kuljetuskoppa
- Lelut
Kissan kotiin tulo on jännittävä tapahtuma sekä kissalle että omistajalle. On tärkeää antaa kissalle aikaa tutustua uuteen kotiinsa ja tuntea olonsa turvalliseksi. Varaa kissalle oma rauhaisa paikka, jossa se voi lepäillä ja olla rauhassa. Tarjoa kissalle runsaasti ruokaa ja vettä sekä mahdollisuuksia leikkiä ja kiipeillä.
Lue myös: Kultainennoutaja (koirienmaailma.fi)
Kissan hoito
Kissan hoitoon kuuluu ruokinta, hiekkalaatikon puhdistaminen, leikkiminen ja terveydenhuolto.
Ruokinta: Kissat ovat lihansyöjiä, joten niiden ruokavalion tulee koostua pääosin lihasta. Voit valita kissalle kuivaruokaa, märkäruokaa tai näiden yhdistelmää. On tärkeää valita laadukas kissanruoka, joka täyttää kissan ravintotarpeet. Eläinlääkäri voi auttaa sopivan ruokavalion valinnassa.
Hiekkalaatikon puhdistaminen: Kissat ovat erittäin puhtaita eläimiä, ja ne tarvitsevat puhtaan hiekkalaatikon. Hiekkalaatikko on hyvä sijoittaa rauhalliseen paikkaan, mutta ei ruokailu- tai juomapisteen lähelle. Hiekkalaatikko on puhdistettava päivittäin, ja koko hiekka on vaihdettava säännöllisesti.
Leikkiminen: Kissat ovat leikkisiä eläimiä, ja ne tarvitsevat päivittäin leikkiaikaa. Leikkiminen on tärkeää kissan fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Leikkiminen myös auttaa ehkäisemään tylsyyden aiheuttamia käytöshäiriöitä, kuten huonekalujen raapimista. Kissalle on hyvä hankkia erilaisia leluja, jotka stimuloivat sen metsästysviettiä ja tarjoavat vaihtelua leikkiin.
Terveydenhuolto: Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä kissan terveyden ylläpitämiseksi. Eläinlääkäri tarkastaa kissan yleiskunnon, rokottaa sen tarvittaessa ja antaa hoito-ohjeita. Kissanpennut rokotetaan yleensä useaan otteeseen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Aikuisille kissoille suositellaan rokotuksia kissaruttoa ja kissan nuhaa vastaan. Eläinlääkäri voi myös neuvoa kissan loishäädöistä ja niiden ehkäisystä.
Turkinhoito: Kissat hoitavat yleensä itse turkkinsa, mutta jotkut kissarodut, kuten persian kissat, tarvitsevat säännöllistä harjausta. Harjaus auttaa poistamaan irtonaisia karvoja ja ehkäisee karvapallojen muodostumista. Kissalle on hyvä leikata myös kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät vahingoita huonekaluja tai ihmisten ihoa.
Hammashoito: Kissan hampaidenhoito on tärkeää koko sen eliniän. Kissalle voi tarjota erityisiä puruluita, jotka puhdistavat sen hampaita ja auttavat ehkäisemään plakkia ja hammaskiven muodostumista. Eläinlääkäri voi myös puhdistaa kissan hampaat tarvittaessa.
Kissakäyttäytyminen
Kissat ovat itsenäisiä eläimiä, mutta ne voivat myös olla erittäin sosiaalisia ja ihmisläheisiä. Kissat kommunikoivat omistajiensa kanssa erilaisin äänin, elein ja ilmeillä. On tärkeää oppia tunnistamaan kissan erilaisia viestittää, jotta ymmärtää sen tarpeita ja toiveita.
Yleisiä kissakäyttäytymisen ongelmia ovat muun muassa huonekalujen raapiminen, liiallinen naukuminen, virtsaaminen vääriin paikkoihin ja aggressiivinen käytös. Useimmiten ongelmakäyttäytymisen taustalla on jokin syy, kuten tylsyys, stressi tai sairaus. Ongelmakäyttäytymistä voidaan usein ratkaista selvittämällä syy ja tekemällä tarvittavia muutoksia kissan ympäristössä tai hoitokäytännöissä.
Yhteenveto
Kissa voi olla ihana ja uskollinen lemmikki, joka tuo iloa ja seuraa elämään. Kissan hankinta on kuitenkin pitkäaikainen sitoumus, joten on tärkeää harkita asiaa huolellisesti. Kissan asianmukainen hoito varmistaa sen hyvinvoinnin ja takaa onnellisen yhteiseloon omistajan kanssa.
Tässä artikkelissa on käsitelty vain joitakin kissan hankintaan ja hoitoon liittyviä asioita. Lisätietoa löydät esimerkiksi eläinlääkäriaseman verkkosivuilta
Yksi kommentti artikkeliin ”Kissa ja kissan hankinta: Opas onnelliseen yhteiseloon”