Kiinteä vai pörssisähkö: Kumpi sopii sinulle?

Sähkösopimusta valitessa on tärkeää pohtia omia tarpeita ja riskinsietokykyä. Tässä artikkelissa vertaamme kiinteää ja pörssisähköä ja autamme sinua löytämään itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Kiinteä sähkö

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, tyypillisesti 12 kuukautta. Tämä tuo ennustettavuutta ja varmuutta sähkölaskun suuruuteen. Kiinteä hinta voi kuitenkin olla korkeampi kuin pörssisähkön keskihinta, varsinkin jos sähkön hinta on laskussa.

Pörssisähkö

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta on yleensä edullisimmillaan yöllä ja kalliimpiin aikoihin, kuten aamupäivällä ja iltapäivällä. Pörssisähkön hinta voi vaihdella suurestikin, joten se sopii parhaiten niille, jotka ovat valmiita ottamaan riskiä ja seuraamaan sähkön hintaa.

Oomi, Helen ja Fortum

Suomessa on useita sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat sekä kiinteähintaisia että pörssisähkösopimuksia. Tässä on lyhyt katsaus Oomiin, Heleniin ja Fortumiin:

Oomi on Suomen suurin pörssisähkön myyjä. Oomi tarjoaa myös kiinteähintaisia sähkösopimuksia, mutta ne ovat tyypillisesti kalliimpia kuin pörssisähkö.

Helen on Helsingin kaupungin omistama sähköyhtiö. Helen tarjoaa laajan valikoiman sähkösopimuksia, sekä kiinteähintaisia että pörssisähköä.

Fortum on yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä. Fortum tarjoaa monipuolisia sähkösopimuksia, ja se on myös yksi harvoista sähköyhtiöistä, jotka tarjoavat 100% uusiutuvaa energiaa.

Mikä sähkösopimus sopii sinulle?

Sopiva sähkösopimus riippuu monista tekijöistä, kuten:

  • Sähkönkulutustottumuksesi: Jos kulutat sähköä enimmäkseen yöllä, pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto.
  • Riskinsietokykysi: Jos et ole valmis ottamaan riskiä sähkön hinnan vaihtelusta, kiinteä hinta voi olla parempi vaihtoehto.
  • Budjettisi: Kiinteähintainen sähkösopimus voi olla kalliimpi kuin pörssisähkö, varsinkin jos sähkön hinta on laskussa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kiinteä vai pörssisähkö: Kumpi sopii sinulle?”

Vastaa