Asunnon kuntotarkastus – Turvaa ja tietoa asuntokauppoja varten

Asunnon kuntotarkastus on puolueeton ja asiantunteva arvio asunnon kunnosta. Se on tärkeä osa asuntokauppaa, sillä se auttaa sekä ostajaa että myyjää tekemään tietoisia päätöksiä.

Miksi kuntotarkastus kannattaa tehdä?

Asunnon kuntotarkastuksen avulla saat tietoa asunnon mahdollisista vaurioista ja korjaustarpeista. Tämä auttaa sinua arvioimaan asunnon todellista arvoa ja tekemään paremman kaupan.

Kuntotarkastus voi myös auttaa sinua välttymään yllättäviltä korjauskustannuksilta tulevaisuudessa. Jos asunnossa on esimerkiksi kosteusvaurioita, ne voivat johtaa vakaviin ongelmiin, jos niitä ei korjata ajoissa.

Kuntotarkastus on myös hyödyllinen, jos suunnittelet asunnon remonttia. Tarkastuksen perusteella saat tietoa siitä, mitä remonttitarpeita asunnolla on ja mitä remontti tulisi maksaa.

Kuka voi tilata kuntotarkastuksen?

Kuntotarkastuksen voi tilata asunnon myyjä, ostaja tai osapuolet yhdessä. Paikkakunnasta riippuen kuntotarkastus maksaa noin 1000-2000 euroa.

Mitä kuntotarkastuksessa tarkistetaan?

Kuntotarkastuksessa tarkistetaan asunnon kaikki rakenteet ja järjestelmät. Tarkastuksen kohteena ovat muun muassa:

  • Perustukset, seinät ja lattiat
  • Katto ja sadevesijärjestelmä
  • Lämmitys- ja vesijärjestelmä
  • Sähköjärjestelmä
  • Ilmanvaihto
  • Pintamateriaalit

Kuntotarkastaja kiinnittää huomiota myös asunnon mahdollisiin vaurioihin ja korjaustarpeisiin.

Kuinka kuntotarkastus suoritetaan?

Kuntotarkastus alkaa alkuhaastattelulla, jossa kuntotarkastaja saa tietoa asunnon historiasta ja mahdollisista tehdyistä remonteista. Tämän jälkeen tarkastaja tekee kohteessa tarkastuksen, joka kestää yleensä 2-6 tuntia riippuen asunnon koosta.

Tarkastus tehdään rakenteita rikkomattomin menetelmin. Tarkastajan käytössä on erilaisia työkaluja ja laitteita, joiden avulla hän pystyy tekemään havaintoja asunnon kunnosta.

Kuntotarkastusraportti

Kuntotarkastuksesta laaditaan kirjallinen raportti, joka toimitetaan asiakkaalle. Raportissa esitetään asunnon oleellisimmat vauriot, riskit ja puutteet sekä toimenpide-ehdotukset niiden korjaamiseksi.

Kuntotarkastus ja asuntokauppa

Asuntokauppatilanteessa kuntotarkastusraportti on tärkeä osa kauppakirjaa. Raportti turvaa sekä myyjän että ostajan tiedonantovelvollisuutta.

Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen ostajan on mahdollista tehdä kaupan kohteesta kaupanpurku, jos kuntotarkastusraportissa on todettu merkittäviä vaurioita, joita myyjä ei ole kertonut ostajalle.

Kuntotarkastus ja rahoitus

Moni pankki vaatii, että asuntokaupassa tehdään kuntotarkastus, ennen kuin se myöntää lainaa asunnon ostoon.

Kuntotarkastus antaa pankille varmuuden siitä, että asunnossa ei ole merkittäviä korjaustarpeita, jotka voisivat vaikuttaa asunnon arvoon.

Kuntotarkastus hinta Helsingissä

Helsingissä kuntotarkastus hinta on yleensä noin 1500-2000 euroa. Hinnat voivat vaihdella tarkastajan kokemuksen ja asunnon koosta riippuen.

Vinkkejä kuntotarkastuksen tilaamiseen

Kuntotarkastusta tilatessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Valitse kokenut ja pätevä kuntotarkastaja.
  • Pyydä kuntotarkastajalta referenssejä.
  • Sovi kuntotarkastuksen sisällöstä ja kestosta etukäteen.
  • Ole paikalla kuntotarkastuksessa. Näin voit esittää kuntotarkastajalle kysymyksiä ja saada vastauksia mahdollisiin huolenaiheisiin.

Kuntotarkastus suositellaan tehtäväksi aina, kun asunnon ostaja tai myyjä haluaa saada tietoa asunnon kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista. Tarkastus on hyödyllinen sekä asunnon ostajalle että myyjälle, ja se voi auttaa välttämään yllättäviä korjauskustannuksia.

Vastaa