Shetlanninlammaskoira eli Sheltti: Pieni paimenkoira, jolla on suuri sydän

Shetlanninlammaskoira , tuttavallisemmin sheltti, on viehättävä ja energinen pieni paimenkoira, joka on valloittanut sydämiä ympäri maailmaa. Upea pitkä turkki, älykäs luonne ja uskollisuus tekevät sheltistä ihanteellisen kumppanin niin aktiiviselle perheelle kuin leppoisammallekin koiranomistajalle. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle shelttien kiehtovaan maailmaan ja tutustumme tämän ainutlaatuisen rodun ominaisuuksiin, historiaan ja hoitoon.

Ulkonäkö

Sheltti on pienikokoinen koira, jonka säkäkorkeus on noin 35-43 cm. Rodun tunnusomaisin piirre on sen upea, pitkä ja runsas turkki, joka voi olla väritykseltään musta, soboloin, blue merle tai sable. Turkin hoito vaatii säännöllistä harjausta takkujen ehkäisemiseksi. Sheltillä on pienet, pystyt korvat ja pitkä, tuuhea häntä.

Luonne

Sheltti on älykäs, oppimishaluinen ja uskollinen koira. Se on omistajilleen hellä ja kiintymyksenkipeä, mutta voi olla vieraita kohtaan hieman varautunut. Sheltit ovat energisiä ja leikkisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktivointia pysyäkseen onnellisina. Ne soveltuvatkin erinomaisesti agilityyn, tokoon ja muihin koiraharrastuksiin.

Historia

Shetlanninlammaskoira on kotoisin Skotlannin Shetlandinsaarilta, missä sitä käytettiin lampaiden paimennukseen. Rodun kehitys alkoi 1800-luvulla ja siihen on risteytetty useita eri koirarotuja, kuten colliet, pomeranianit ja spanieleita. Shetlanninlammaskoirasta tuli virallinen koirarotu vuonna 1911.

Hoito

Sheltin turkki vaatii säännöllistä harjausta takkujen ehkäisemiseksi. On tärkeää harjata koiraa useita kertoja viikossa ja käyttää siihen sopivaa harjaa. Sheltit tarvitsevat myös säännöllistä pesua ja kynsien leikkausta.

Terveys

Sheltit ovat yleensä terveitä koiria, mutta ne voivat olla alttiita tietyille sairauksille, kuten silmäsairauksille, lonkkadysplasialle ja epilepsialle. On tärkeää viedä koira säännöllisesti eläinlääkäriin tarkastukseen ja noudattaa eläinlääkärin ohjeita koiran terveyden ylläpitämiseksi.

Sheltti sopii sinulle, jos:

  • Etsit älykästä ja oppimishaluista koiraa
  • Olet valmis antamaan koiralle paljon liikuntaa ja aktivointia
  • Pidät pitkäkarvaisista koirista
  • Arvostat koiran uskollisuutta ja kiintymystä

Sheltti ei sovi sinulle, jos:

  • Et ole valmis panostamaan koiran hoitoon
  • Et pysty tarjoamaan koiralle riittävästi liikuntaa
  • Et pidä pitkäkarvaisista koirista

Lisätietoa shelteistä

Suomen Shetlanninlammaskoira ry: https://www.shetlanninlammaskoirat.fi/
Kennelliitto: https://www.kennelliitto.fi/

Harkitsetko sheltin hankintaa?

Ennen koiran hankintaa on tärkeää tehdä huolellinen taustatyö ja varmistaa, että sopii omaan elämäntyyliisi. Sheltit ovat ihania koiria, mutta ne vaativat omistajaltaan paljon aikaa ja huomiota. Varmista, että olet valmis antamaan koiralle kaiken sen tarvitseman.

Lähteet:

Yksi kommentti artikkeliin ”Shetlanninlammaskoira eli Sheltti: Pieni paimenkoira, jolla on suuri sydän”

Vastaa